Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

OKD a tím i důl Paskov původně koupil Karbon Invest  a to  Viktor Koláček a Petr Otava, kteří koupili od státu 46 procent akcií, za které zaplatili  4,1 miliardy korun a tím se stali vlastníky dolů. Jedna cena je odhad a druhá cena je tržní, kolik je kdo ochoten za to dát. Cenu, za kterou bylo prodáno OKD, prověřovala EU a nenašla nic podezřelého. Prodalo se to v době, kdy byl ministr financí Sobotka za ČSSD a premiérem vlády byl Gross a vláda pod jeho vedením prodej schválila.   Karbon Invest  prodal  OKD společnosti New World Resources (NWR), kde má 41 procentní podíl Bakala.  Uvedená firma vlastní několik dolů. V roce 2013 prodělala NWR za tři měsíce dvě miliardy v dole Paskov. Těžit uhlí za takové situace by mohl jenom blázen. Prostě těžba a uhlí v tomto dole je nerentabilní už vzhledem k hloubce, ze které se uhlí těží. Podle prohlášení bude se důl do roku 2015 uzavírat a zaměstná část horníků, části horníků firma nabídne práce v jiných dolech a ostatním dá odstupné. Pokud by vlastnil doly stát, tak by to zkrachovalo podstatně dříve. Všude tam, kde byl vlastníkem stát, tak to vedlo jenom ke krachu.

1 0
možnosti
Foto

pan Bakala původně státní důl převzal, vybrakoval uhlí a vyždímané milirdy přesunul jinam. Náklady na propuštěné uaměstnance opět přesunul na stát. Je to ukázka toho, jak to dopadne, nechá-li stát zprivatizovat národní surovinové bohatství - pan Bakala bohatne, horníci a stát chudnou !

2 8
možnosti

Ano. Ale i s panem Bakalou a spol.

0 2
možnosti

Tendenčnost Vašeho článku  je nutné Vám omluvit.Nemůžete za to, že Jste příliš mladý ,zřejmě v ekonomicea v otázkách výstavby dolů pochopitelně neznalý.Zavření šachty, kde zůstává pod zemí již připravené (za obrovské peníze společnosti,ne Bakalovy) zásoby k vytěžení více než 28 milionů tun vysoce kvalitního nerostu(uhlí se nejen spaluje,ale slouží k výrobě vícenež2500 druhů různých chemických produktů je  znehodnocením obrovských společenských prostředků.Mnohdy už nelze bez šílených peněz těžbu jen tak obnovit.I samotná konzervace,jak ji prováděli Němci při utlumování těžby v Porůří,také stojí velké peníze.Je si třeba uvědomit, že samotný Bakala je jen sprostý grázl, který zneužil naše rychlokvašené politiky pro nakradení mnoha mld. Kč.a klidně už pokukuje podalším soustu v Polsku.Podobně jako další ,,odborníci" jako byl třeba Kožený přišel ze západu s prázdnou kapsou a patřičně si ji dokázal naplnit.Skutečnost, že ze šachet získal příšerné mld a vyvedl je mimo náš stát aniž by něco do šachet investoval za tichého souhlasu našich zejména pravicových vlůád naznačuje mnohé.Komu přispíval na volby? Dementnímu knížeti, Havlovi financoval knihovnu a já nevím kam ještě přemístňoval získané naše finanční prostředky.

4 6
možnosti

L26u51b96o61š 41K57r29i71m34l

21. 9. 2013 14:43

Pane Zedníčku, jestliže zde píšete, že vlastník ( není to jen p. Bakala) nic neinvestoval, tak pak nerozumím vyjádření odborové organizace, že se v dole nesmyslně investovalo do strojního vybavení, do prostředků na ochranu pracovníků a podobně.

3 0
možnosti

Článek je velmi tendenční. Na problém OKD se zadělalo naprosto nekvalitním právním zajištěním privatizace, které umožnilo v r.1997 účetní kouzla s oceněním majetku - jeho "snížení" a tím vyšachování státu (FNM), ztratil majoritu. Tenkrát byl premiérem jakýsi Klaus a ministrem financí jakýsi Kočárník. A od té doby už to s OKD jelo z kopce a 45% podíl státu už neměl tak velký význam v atmosféře - stát je špatný vlastník, stát ať všechno prodá (včetně i Budvaru, stát by neměl vařit  pivo apod.). Chcete-li seriozně kritizovat, přečtěte si třeba články superpravicového redaktora Klimeše z E15 - ty považuji za nejobjektivnější než tady to jednostranné nadávání na Zemana a socany.

A to se ještě OKD nabízelo "Koláčkem", ne státem "Bakalovi" řádově za 2 miliardy, po zásahu státu zaplatili alespoň jednou tolik.

8 1
možnosti

Můžete mně, pane Kuchto, popsat ta kouzla s oceněním majetku?  Pokud se sníží majetek, sníží se majetek všech akcionářů (a podíl zůstane). Můžete to řádně vysvětlit (nebo vůbec netušíte, jak by to mohlo proběhnout, jen zajišťujete jednostranné nadávání na Klause /jehož se vůbec nemíním zastávat/).  Bezesporným faktem je, že za prodej podniků, resp. podílů státu odpovídá ministr financí. Je nesporné, že Zaorálek už několik let ječí, že byl podíl prodán pod cenou. Proč mu nevěříte. Nebo - proč nechápete, že odpovědnost je především na tehdejším ministru financí (nejhorším, jakého jsme mohli mít).  Mimochodem: on také odpovídá za finanční dopady zákona o fotovoltaice - on byl povinen zvážit, koho a kolik bude akce stát.

  PS: To jsou fakta, žádná propaganda.

7 2
možnosti

P64a42v51e55l 13K27u70l94a

21. 9. 2013 10:19

Karma karma karma. Skutečně nechápu, že tak jednoduchou věc někdo nechápe :-)

5 1
možnosti

Jestli to nebude tím, že každý není tak jednoduchý člověk jako vy. ;-)

0 0
možnosti

Dobrý den, rád bych s vámi souhlasil, neb téma odpovědnosti a bussinessu je mi blízké. Možná ale by bylo dobré si před napsáním tohoto článku zjistit ( třeba vygooglit), že Bakala NEKUPOVAL OKD OD STÁTU!!!! Bakala kupoval OKD od skupiny okolo Viktora Koláčka a tedy se státem nemá nic společného!!!! Možná by mohli pravicoví politici ( jsou li tu vůbec takoví) poukázat na to, že vlády sociálních demokratů, vedené Zemanem a Grossem, prodaly MUS a OKD hluboce pod cenou.... To by někdo mohl panu Zaorálkovi, který u toho byl, vylepit na Ostravsku na plakátech. Jinak OK, za váš sympatický článek karmu!

12 2
možnosti
Foto

A premiérem byl tehdy Ing. Miloš Zeman, neznáte ho někdo náhodou?

8 1
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1391x
https://twitter.com/andy_dravecky

Seznam rubrik