Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Podnikatel jako každý jiný člen společnosti je eticky indiferentní. Prodavač hrnců na předváděčkách je obyčejný asociální zloděj a naopak nějaký poctivý dříč Baťova střihu je ideálem podnikatele. Nelze říci, že podnikatel je středem vesmíru, ani že je gauner, obojí je pangejtismus.

3 0
možnosti
Foto

Pokud vám prodavač hrnců nevyhrožuje  násilím a pokud jeho zboží splňuje  parametry o kterých vás přesvědčuje, není tento způsob prodeje nemorální. :-)

1 0
možnosti
Foto

Co o podnikání říká Rakouská škola ekonomie:

Podnikatelské znalosti:

1-Jedná se o znalost subjektivní a praktickou, nikoli znalost vědeckou

2-Je to znalost exkluzivní

3-Je rozptýlena v myslích všech lidí

4-Jedná se hlavně o imlicitní, a tedy nesdělitelnou znalost 5-Jed o znalost vytvořenou ex nihilo, z ničeho, právě prostřednictvím výkonu podnikatelské činnosti 6-Je to znalost, která může být přenášena většinou neuvědoměle skrze velmi komplexní sociální procesy. Jakýkoliv podnikatelský čin má tři nesmírně významné důsledky. Za prvé, podnikání vytváří novou informaci. Za druhé, tato informace je přenášena prostřednictvím trhu. A za třetí, podnikatelský čin učí ekonomické subjekty přizpůsobit své chování potřebám ostatních. Každý podnikatelský čin tedy odkrývá, koordinuje a eliminuje nesoulad ve spolešnosti a konkurenční povaha podnikání znemožňuje jakémukoliv jedinci všimnout si tohoto nesouladu a eliminovat jej znovu poté, co již byl objeven a napraven.  Tento proces nikdy nekončí ani není vyčerpán. Podnikatelský proces tak dává vzniknout jakémusi kontinuálnímu sociálnímu "velkému třesku", který umožňuje neomezený růst znalostí.  Mírou úspěšnosti podnikání je podnikatelský zisk.

0 0
možnosti

Podnikání je činnost za účelem zisku.

Vytváření hodnot je sice pro HDP velice důležité, nicméně nemusí být náplní podnikání. Takže Janoušek a spol. jsou podnikatelé, protože jim jejich činnost nese zisk...;-)

0 0
možnosti

Já bych řekl, že podnikatel je člověk, vlastnící (spoluvlastnící) podnik (tedy 'soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání').  A tím podle mě pan Janoušek je,

   Myslím, že když prohlásí někdo o vrahovi, že je řidič, ještě tím neuráží řidiče. Zdá se však, že vy jste jiného názoru.

1 0
možnosti
Foto

Hezky lidi, co podnikají popsal ve svém článku URZA.

ti, kdo nejlépe využívají vzácných zdrojů, tedy přetváří je na něco, co je pro společnost ještě prospěšnější, bohatnou. Naopak ti, již vzácnými zdroji plýtvají, tedy je přetváří na něco, co má pro společnost menší cenu než zdroje, které na to spotřebují, chudnou a následně krachují. Pro řešení všech problémů typu „jak/jestli vůbec poskytovat nějakou službu“, případně „jak/jestli vůbec vyrábět nějaký produkt“, jen stačí nechat tisíce a miliony podnikatelů, aby to prostě zkusili. Ti z nich, kteří to budou dělat špatně (= jinak, než lidé chtějí), zkrachují (a půjdou dělat něco, čím prospějí společnosti více); naopak ti, kdo to budou dělat správně (= tak, jak si lidé přejí), budou prosperovat. Každá služba (i produkt) může být poskytována pochopitelně i více správnými cestami (v případě, že různé skupiny lidí preferují různé způsoby, kvalitu a cenu); pak zůstanou na trhu ty firmy, které plní přání spotřebitelů (tedy jdou kteroukoli ze „správných“ cest).

http://www.mises.cz/clanky/anarchokapitalismus-dil-prvni-vzacne-zdroje-a-system-cen-1120.aspx

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1391x
https://twitter.com/andy_dravecky

Seznam rubrik